Saopštenje za medije

Drugi festival snimateljskih osvarenja “Slika u pokretu” odžava se od 1. do 4. februara u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz pomoć Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije, a u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (S.A.S.). Ideja iza ovog festivala je da se predstavi rad direktora fotografije, i da mu se oda počast. Direktor festivala je Predrag Bambić, direktor fotografije i predsednik S.A.S.a.

Svečano otvaranje festivala je 1. februara u Muzeju jugoslovonske kinoteke, u Kosovskoj 11, u 19 časova. Nakon otvaranja festivala odžaće se projekcija dokumentarnog fima “SARAJ’VO”, reditelja i snimatelja Mustafe Mustafića.

Selektor festivala je Miša Milošević, koji je pažljivo odabrao ostvarenja u kojima su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinsvo slike. Filmovi koji su u selekciji ovogodišnjeg festivala su: “Afterparty” (snimatelj Dušan Grubin), “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato” (snimatelj Radan Popović), “Inkarnacija” (snimatelj Uroš Milutinović), “Jesen samuraja” (snimateljka Bojana Andrić), “Kozje uši” (snimatelj Miloš Spasojević), “Nigde” (snimatelj Milorad Glušica), “Rekvijem za gospođu J.” (snimateljka Jelena Stanković) i “Slepi putnik na brodu ludaka” (snimatelj Đorđe Arambašić).

Filmovi će se prikazivati u Muzeju jugoslovenske kinoteke u terminima od 18 i 20 časova (osim prvog dana kada su projekcije od 17 I 19h).

Na festivalu se dodeljuju dve nagrade: Nagrada za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji i Nagrada za najbolji snimateljski rad, koje dodeljuje žiri u sastavu Mustafa Mustafić (BiH), Simon Tanšek (Slovenija) I Nebojša Bašić (Srbija).

Zatvaranje festivala i dodela nagrada je 4.februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11 u 20.00 sati.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.