Jelena Stanković S.A.S.

Rođena 1974. u Beogradu. Završila srednju Školu za dizajn u Beogradu na odseku za grafički dizajn. Diplomirala na katedri za FTV kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Kao direktor fotografije potpisuje tri dugometražna igrana filma. Radila je na mnogobrojnim dokumentarnim i kratkim igranim filmovima u svojstvu reditelja, direktora fotografije i snimatelja. Filmovi su prikazivani i nagrađivani na domaćim i stranim festivalima.

Filmografija:

Rekvijem za gospodju J, 2017 / Praktican vodic kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, 2011 / Co/Ma 2004

REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.

94′, 2017.

Režija: Bojan Vuletić

Scenario: Bojan Vuletić

Uloge: Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković, Mira Banjac, Boris Isaković, Vučić Perović

Produkcija: SEE Film Pro, Srbija (koproducenti: Geopoly Film, Bugarska / Skopje Film Studio, Makedonija)

Producent: Nenad Dukić, Toni Salkovski; Direktor fotografije: Jelena Stanković, Montažer: Vladimir Pavlovski, Scenograf: Zorana Petrov, Kostimograf: Lana Pavlović, Dizajn zvuka: Boris Trajanov

Gospođa J, skromna sredovečna žena, bivša administrativna službenica, bez posla, odlučuje da završi sve svoje poslove: opere sudove, ode u prodavnicu, pronađe stari porodični pištolj. Pištolj njenog pokojnog muža. NJime će se ubiti na godišnjicu smrti muža. Za 7 dana.

Gospođa J je odlučila da podigne otpremninu iz propale fabrike u stečaju u kojoj je radila ceo život, podigne novac za svoje životno osiguranje i da ispravi slovnu grešku u svom imenu u krštenici.

Gospođa J je spremna je da sve to uradi da bi se na kraju ubila onako kako ona to želi. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina.

U Zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.